ترندهای ۲۰۲۲ در بازاریابی شبکههای اجتماعی
در سالی که گذشت، شاهد یک تغییر بزرگ در شیوۀ برقراری ارتباط برندها با مخاطبینشان در شبکههای اجتماعی بودیم به بیانی درستتر بازاریابی شبکههای اجتماعی به سبک مدرنتری نسبت به گذشته شکل گرفتند.
همانطور که جمعیت افراد استفاده کننده از شبکه های اجتماعی رو به افزایش است. در سال ۲۰۲۰ این رقم به ۳٫۶ میلیارد نفر رسید. بنابراین در این شرایط، برندها نباید فقط به دنبال این باشند که چطور مخاطبین هدف خود را در شبکه های اجتماعی مجذوب خود کنند. بلکه میبایست برای موفقیت در آیندۀ بازاریابی شبکههای اجتماعی، کاملا بر اساس روندهای مورد انتظار پیش بروند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این که برندها باید در عصر امروز چه روندهایی را دنبال کنند، با ادامه این مقاله همراه باشید.
اما اگر با فرآیند بازاریابی شبکههای اجتماعی آشنایی ندارید؛ ابتدا مقاله کسب درآمد از بازاریابی اینستاگرام یا آموزش اینستاگرام مارکتینگ را مطالعه کنید.
۱- برندها باید رویکرد پست گذاری کمتر، کافیاست را در پیش بگیرند.
بسیاری از برندها در سال ۲۰۲۰ زمان کمتری را صرف تولید و انتشار محتواهای پر هیاهو و نمایشی کردند و بیشتر محتوای تولید شده توسط آنها، ارزشمحور و مرتبط با اتفاقات واقعی در دنیای اطرافشان بود. طبق برآوردها، رویکرد کمتر، کافیاست؛ نیز ادامه پیدا خواهد کرد.
بیماری کرونا، باعث شد برندها سوالهایی از خودشان بپرسند که تا به حال اهمیتی برایشان نداشته است. به عنوان مثال: آیا مخاطبین من در این شرایط، هنوز هم میخواهند به پیامهای من توجه کنند؟
در دنیای امروز، انتظار میرود برندها برای بازاریابی شبکههای اجتماعی، دقت بیشتری داشته باشند. این بدین معنیست که بر خلاف الگوریتمهای شبکههای اجتماعی، تعداد پستهای کمتری را ارسال کنند اما همان تعداد اندک، هوشمندانه و ارزشمند باشد.
بیایید برای نمونه به صفحه یوتیوب برند لوازم آرایشی Mented نگاهی بیاندازیم. چیزی که مشخص است، این است که این برند پیش از انتشار هر کدام از ویدیوهای خود به آن فکر میکند و معمولا هفتهای یک ویدیو بیشتر منتشر نمیکند. این موضوع باعث میشود تا دنبال کنندگان صفحه این برند در یوتیوب، مورد بمباران محتوایی قرار نگیرند و همیشه برای تماشای ویدیوهای جدید، هیجان داشته باشند.
مقاله ترجمه شده «چگونه پست وبلاگ بنویسیم؟» از هاب اسپات را اینجا بخوانید.
۲- ارزش محتوا، از کیفیت آن مهمتر است.
در سال ۲۰۲۰ شاهد دورکاری در اکثر کسب و کارها بودیم. این موضوع باعث شد تا تیمهای تولید محتوای برندها، فرآیند مقیاس پذیر تولید محتوا را در پیش بگیرند که از خانه نیز قابل پیاده سازی است.
در حالی که مصرف کنندگان محتوا، بیشترین درگیری را با محتواهای ویدیویی، لایوها و سایر مدلهای محتوایی که تا پیش از بحران کرونا کاملا در فضای استودیویی و با تجهیزات حرفهای تولید میشد داشتند، دیجیتال مارکترها متوجه شدند که محتوایی با کیفیت پایین ولی ارزش بالا نیز میتواند سهم بسزایی در ایجاد درگیری کاربران داشته باشد.
کرونا باعث شد بسیاری از برندها برای تهیه محتواهای خود (به خصوص محتوای ویدیویی) دچار مشکل شوند. درست است که بدون وجود یک استودیو ضبط ویدیو و تجهیزات کافی، کیفیت نهایی محتوای تولید شده کم میشود ولی محتوایی ارزشمندتر و نزدیکتر به زندگی روتین افراد عادی ساخته خواهد شد.
ما در سالهای پیش رو نیز شاهد تولید محتواهایی با کیفیت نچندان حرفهای خواهیم بود، ولی این بدان معنی نیست که کاربران از آن خوششان نمیآید. بلکه عنصر اساسی در این روند، ارزشیست که توسط محتوا برای آنها ایجاد میکند.
به عنوان نمونه، تبلیغات یوتیوب برند Airbnb با عنوان Meet Dan، کیفیت ساخت بالایی ندارد. ویدیو با نمایش پشت صحنه محلهایی که Dan در آنها زندگی میکند، حس جالبی برای کاربر به وجود میآورد. در این نمونه محتوا، برند تصمیمی هوشمندانه گرفته و جلوههای ویدیویی جذاب را به نفع چیزی بسیار واقعی، کنار گذاشته است.
۳- لحن برندها در بازاریابی شبکههای اجتماعی، تغییر پیدا کرده است.
ارتباطات کلامی در بازاریابی برندها موضوع تازهای نیست. در واقع اکثر برندهایی که ما میشناسیم، در شبکههای اجتماعی خود، با ما صحبت میکنند، به سوالات ما پاسخ میدهند و حتی ممکن است زیر پستهای ما کامنت نیز بگذارند.
اما در سالهای اخیر که تعداد راه های ارتباطی برندها با مخاطبین خود از هر زمان دیگری بیشتر است و مشتریان بالقوه نیز به اطلاعات بیشتری نیاز دارند تا به مشتریان بالفعل تبدیل شوند؛ لحن صحبت برندها در شبکههای اجتماعی ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.
به عنوان مثال، در حالی که در گذشته بیشتر ارتباطات کلامیای که برند با مخاطبینش برقرار میکرد، حول تشویق مخاطب به خرید هرچه سریع تر محصول/خدمت بود، امروز برندها میباید با لحنی همدلانه و برآمده از درک مشتری، آگاهی او را در خصوص محصول بالا ببرند یا دغدغههای او را رفع نمایند. برندها باید تصور کنند که طرفدار طرفدارانشان هستند و این طرفداری را هر طور که میتوانند به وسیله احساسات، شناخت، پاسخدهی، ارتباط و درگیرکردن به کاربران بفهمانند. نکته مهم در رابطه با این موضوع این است که کاربران متوجه شوند با برندهایی در ارتباطند که مانند خودشان رفتاری انسانگونه دارند. هیچکس دلش نمیخواهد با رباتهایی برنامه ریزی شده و فاقد احساس و انگیزه در تعامل باشد!
به عنوان نمونه برند Asana، پستی را در لینکدین خود با هشتگ#TakeYourKidsToWorkDay منتشر کرده و در کنار آن، پیامی جذاب برای مخاطبینش دارد: با عرض بالاترین درجات عشق به والدین و مراقبین ما!
این پیام هیچ ارتباطی با حوزه کاری برند Asana ندارد ولی این برند با انتشار این محتوا، سعی در ارتباطگیری بهتر و صمیمیتر با مخاطبینش دارد.
۴- مصرف کنندگان محتوا، دنبال محتواهای کوتاه (Snackable) هستند.
در سال ۲۰۲۰، شاهد قدرت گرفتن شبکه اجتماعی تیک تاک بودیم. به دنبال آن، اینستاگرام در رقابت با تیک تاک از قابلیت Reels خود رونمایی کرد. در ادامه همین روندها، برندها نیز محتواهایی در قالب کوتاه که به آن ها محتوای تنقلاتی یا (Snackable) گفته میشود میساختند و استقبال کاربران برای مصرف این گونه محتواها بسیار خوب بود.
همه ما میدانیم که توجه افراد به محتوای بازاریابی شبکههای اجتماعی در حال کاهش است و افراد بیشتری در عین بیحوصلگی در خانه، بیوقفه صفحه اینستاگرام یا سایر سوشال مدیاهای خود را فقط به امید یافتن محتوایی تازه که چند ثانیه درگیرشان کند، پیمایش میکنند. با این وجود به نظر نمیرسد که محتواهای کوتاه، به زودی از روندهای تاثیر گذار بر بازاریابی دیجیتال کنار گذاشته شده و یا با سایر متدهای محتوایی جایگزین شوند.
به عنوان مثال، برند McBride Sister Collections در یکی از توییت هایش، طرحی را به نمایش می گذارد که به سرعت شما را متوجه میکند که کدام شکل از لیوانهای شراب را باید برای انواع شراب از جمله سفید، دسر و گازدار استفاده کنید. تصویر بسیار قابل فهم و گویا بوده که در نتیجه باعث میشود دنبال کنندگان این برند ارزش بسیار زیادی از این پست را در مدت زمان کوتاهی (در حد چند ثانیه) دریافت کنند.
۵- ویدیو هنوز در مرکزیت است.
در اوایل سال ۲۰۲۰، طبق گزارش هاباسپات مشخص شد که محتوای ویدیویی بیشترین استفاده در بازاریابی محتوایی را دارد. همچنین پس از محتوای عکسمحور، دومین ردۀ میزان درگیری کاربران را نیز به خود اختصاص میدهد. به دلیل این که غولهای سوشال مدیا در دنیاهایی مانند فیسبوک، اینستاگرام، تیک تاک، توییتر و لینکدین به طور روزافزون قابلیتهای به اشتراک گذاری ویدیویی خود را افزایش میدهند، میتوان این انتظار را داشت که در سالهای جدید نیز محتوای ویدیویی در بازاریابی شبکههای اجتماعی، مصرف کنندگان بالایی داشته باشد.
۶- برند های بیشتری محتوای زنده (Live) تولید خواهند کرد.
در سال ۲۰۱۹، از هر پنج ویدیویی که در فیسبوک منتشر میشد تنها یکی از آن ها لایو بود. در ماه May همان سال کاربران YouTube مجموعا ۲۸۴ ساعت را صرف تماشای محتوای زنده کردند. جای تعجب ندارد که در سال ۲۰۲۱ با توجه به این موضوع که اکثر برندها مجبور شدند همایشها، رویدادها و سایر اتفاقات بازاریابی خود را به صورت آنلاین برگزار کنند، نرخ بازدید محتوای زنده توسط کاربران افزایش قابل توجهی داشته است.
در حال حاضر خیلی از برندها از فیسبوک، اینستاگرام و توییتر برای انتشار لایو، پرسش و پاسخ، آموزشها و انواع دیگری از محتوا استفاده میکنند. این نوع محتواها، با شرکت دادن کاربران در جریان زندهای از محتوای یک برند که ممکن است هیچگاه در زندگی خود شانسی برای تجربه آن در دنیای واقعی نداشته باشند، درگیری آنها را با برند به شدت افزایش میدهد.
برای مثال هرسال INBOUND با تعدادی از گویندگان و میهمانان معروف خود در استودیو اختصاصی INBOUND گفتگوی زندهای را ترتیب داده و آن را از طریق فیسبوک پخش میکند. همانطور که پیشتر اشاره شد، این نوع از محتوا برای کاربرانی که تمایل دارند به صورت حضوری در این رویداد شرکت کنند ولی امکان آن را ندارند به شدت کاربردی و مفید میباشد.
۷- شبکههای اجتماعی میتوانند به عنوان کانال های فروش مستقیم برند مورد استفاده قرار گیرند.
تقریبا تمامی برندها، یاد گرفتند که چگونه کسب و کار خود را در محیط دیجیتال بازآفرینی کنند. همزمان با این موضوع، پلتفرمهای مختلف شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، اسنپچت و تیک تاک، وارد رقابتی شدید برای توسعه راهکارهای بازاریابی و فروش مستقیم در محیط خود شدهاند.
در حالی که تیک تاک و اسنپچت در سال ۲۰۲۰ کم کم وارد فضای بازاریابی تجاری شدند، فیسبوک و اینستاگرام قابلیتهای فروش مستقیم را به پلتفرمهای خود افزوده بودند. با استفاده از قابلیت Facebook Shops و Instagram Shoppable Post، کاربران میتوانند فرآیند خرید یک محصول را هنگام مشاهده آن در پست بهطور کامل انجام دهند، بدون این که نیاز باشد از اپلیکیشن خارج شده و وارد وبسایت فروشگاه آنلاین شوند.
نتیجه این قابلیت، راحتی بیشتر برای کاربران است. همچنین برای برندهایی که امکان راهاندازی فروشگاه آنلاین اختصاصی خود را ندارند، ابزارهای فروش مستقیم اینچنینی میتواند در کشف و استفاده از فرصتهای موجود در فضای دیجیتال کسب و کار به آنها کمک کند.
۸- کاربران شبکههای اجتماعی از بازی و واقعیت افزوده (VR) استقبال میکنند.
در سال گذشته، تعداد کاربران شبکههای اجتماعی که از آنها به عنوان گیمر یاد میشود، به ۱۰ میلیون نفر یا بیش از ۳۲% افزایش یافت. بنا به گزارش هاباسپات، بالاترین میزان رشد گیمرها در ماههای قرنطینه برای بیماری کووید-۱۹ اتفاق افتاده است.
در حال حاضر، کمپانی Oculus که متعلق به فیسبوک است، محصولات واقعیت مجازی جدید خود را به بازار عرضه کرده است. Twitch یک پلتفرم است که در حال توسعه قابلیتهای استریم بازی به صورت آنلاین بوده و سایر پلتفرمها مانند اسنپچت بازیهای کوچکی را در قالب مینی اپلیکیشن به محیط خود افزودهاند. به طور قطع، در سال ۲۰۲۲ نیز صنعت بازیسازی و بازاریابی شبکههای اجتماعی پا به پای هم با یک دیگر پیش خواهند رفت.
به عنوان دیجیتال مارکتر کسب و کارهای کوچک و متوسط، تبلیغات مربوط به بازی ممکن است در حال حاضر خیلی قابل پیادهسازی نباشد، ولی به لطف فیسبوک و سایر شبکههای اجتماعی بزرگ که در حال حاضر قابلیتهای مخصوص به بازی را توسعه میدهند، تصور اینکه امکان دارد در آینده فرصتهای تبلیغاتی بیشتری در شبکه های اجتماعی وجود داشته باشد، نیز وجود دارد.
اگر علاقهمند به حوزه طراحی سایت هستید، پیشنهاد میشود؛ مقاله «طراحی سایت» که به فرآیند طراحی و استانداردهای آن میپردازد را مطالعه کنید.
۹- اصالت و اعتبار، بسیار حیاتی است.
در سالی که گذشت، برندها و مصرفکنندگان با یک همهگیری جهانی مواجه شدند که شرایط مالی غیرقابل پیشبینی را رقم زد و مردم را درگیر اخبار ضد و نقیض مختلفی کرد.
در حال حاضر مصرفکنندگان برای اعتماد و شناسایی یک برند، به چیزی بیش از معامله کردن با آن نیاز دارند. اینجا نقطهای است که بسیاری از برندها به طور کاملا هوشمندانه از موضوعاتی که مربوط به اصالت و اعتبارشان میشود در شبکههای اجتماعی با کاربران خود صحبت میکنند.
به عنوان مثال، برند مشهور بستنی Tipping Cow Ice Cream در شب سال نو از یک پست درباره بستنی چشم پوشی میکند تا بر روی موضوع مهم دیگری تمرکز کند (قدردانی بنیانگذاران برند از حمایت مشتریان خود). این پست به شدت اصالت انسانی برند را به نمایش میگذارد و حسی که مخاطب از محتوا دریافت میکند، به هیچ وجه قابل مقایسه با دیدن یک پست از محصولات برند نیست.
در حالی که بسیاری از برندها به طور مستقیم درباره بیماری کرونا و اثرات آن بر روی کسب و کارشان صحبت میکنند، تعدادی از آنها نیز با انتشار محتوای تولید شده توسط کاربران یا نظرات آنها، اصالت و اعتبار برند خودشان را از دید مشتریانشان به تصویر میکشند.
امروزه تولید کنندگان محتوا دریافتهاند که اگر از عناصری مانند همدلی و حمایت از کاربران در پیام کمپینهای دیجیتال خود استفاده نکنند، محتوایشان نادیده گرفته شده و پخش نخواهد شد. روزهایی که هرکسی میتوانست بدون هیچ تجربه، دانش و اعتباری در رسانه مخصوص به خود محتوایی تولید کند و میلیونها کاربر را به خود جذب نماید، به پایان رسیده است.
همانطور که توضیح داده شد، در سال ۲۰۲۲ نیز انتظار میرود اصالت و اعتبار برندها در میزان رشد و توفیق آنها در شبکههای اجتماعی تاثیر بسیار مهمی داشته باشد.
برای دریافت مشاوره رایگان کسب و کار، همین حالا تماس بگیرید!
اما…
چگونه میتوان از روندهای بازاریابی شبکههای اجتماعی استفاده کرد؟
در مطلب فوق، بررسی نسبتا کاملی از ترندها یا روندهایی که تمامی کسب و کارها میتوانند برای موفقیت در سال ۲۰۲۲ در شبکههای اجتماعی در پیش بگیرند، ارائه شد. در ادامه، جمع بندی کوتاهی از مهمترین موارد بیان شده، خواهیم داشت تا با یک نگاه کلی، برندها بتوانند حداکثر استفاده از روندهای پیشبینی شده را داشته باشند.
-
هر زمان که میتوانید از ویدیو استفاده کنید.
مردم در حال حاضر به تماشای محتوای ویدیویی در شبکههای اجتماعی بسیار علاقه دارند. در میان محتواهای ویدیویی، ویدیوهای لایو (زنده) بیشتر از سایرین مورد استقبال کاربران قرار گرفتهاند. برندها میبایست استفاده از محتوای لایو را در استراتژی خود در نظر بگیرند تا تاثیر فوقالعاده آن را در جذب و حفظ مخاطبین هدف خود در شبکههای اجتماعی را لمس کنند.
-
محتوای مرتبط بدون اشاره مستقیم به محصول/خدمت برند تولید کنید.
برندها برای جلب توجه مخاطبین نباید از تولید محتواهایی که سمتی دیگر از کسب و کار آنها را به تصویر میکشد، هراسی داشته باشند. واکنش نشان دادن به نظرات مخاطبینشان، واکنش نشان دادن به اتفاقات روز در جامعه، صحبت در مورد ماموریتها و اهداف سازمان، نمایش یک روز از زندگی کاری و شخصی یکی از کارمندان و… همگی ایدههایی هستند که با هدف ارائه محتوایی خارج از تمرکز مستقیم بر روی محصول یا خدمت، میتوانند جنبه انسانی و عاطفی ارتباطات را در بازاریابی شبکههای اجتماعی پرورش داده و اعتماد مخاطبین بیشتری را برای برند جلب کنند.
-
از لحن صمیمانه در برقراری ارتباطات کلامی استفاده کنید.
لحن متنهایی که در شبکههای اجتماعی توسط برندها نوشته میشوند باید مثل حرف زدن با یک دوست باشد. البته که هر برندی میخواهد لحن مخصوص به خود را داشته و به آن پایبند باشد، ولی بد نیست در شبکههای اجتماعی، گاهی لحن بیان خود را عوض کرده و حس خوبی در کاربران به وجود بیاورید. برندها برای افزایش نرخ درگیری مخاطبین حتی میتوانند برای آنها کوییزهایی کوچک طراحی کرده یا نظر آنها را در مورد محصولاتی که در آینده قصد تولید آنها را دارند جویا شوند.
-
از محتوای کوتاه (Snackable) غافل نشوید.
استفاده از میمها، ویدیوهای زیر ۱۵ ثانیه، کوییزهای کوچک، اینفوگرافیهای جذاب و ساده، گیفها و… میتواند به جلب توجه کاربران در زمانهایی که آنها فقط در حال پیمایش سریع و بیحوصله در صفحه شبکههای اجتماعی خود هستند بسیار کمک کند.
-
کیفیت همیشه مهمتر از کمیت است.
نیازی نیست کسب و کارها در صفحه اینستاگرام خود حتما روزی یک پست را ارسال کنند! کاربران کیفیت را بر کمیت مقدم میدانند. البته این موضوع بدان معنی نیست که برای ارسال محتوای خود، تقویم محتوایی مشخصی در نظر نگرفته و به صورت نامنظم اقدام به تولید و انتشار محتوا نمایید. نکته مهم این است که از پست گذاری بیش از حد (Over Posting) بپرهیزید. برای تعیین بهترین زمانها و شرایط انتشار محتوا میتوان از ابزارهای تحلیل و بررسی که برای اکانتهای کسب و کاری در شبکهها اجتماعی وجود دارد، استفاده نمایید.
برای آشنایی با مشاوره کسب و کار و توسعه بیزنس خود، پیشنهاد میشود؛ مقاله «مشاور کسب و کار» را مطالعه کنید.
مرجع:
مقاله ترجمه شده توسط تیم نامیرا از سایت HubSpot
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه